9012 Győr-Ménfőcsanak, Hármashatár u. 15.
www.dreamdent.hu
machoeszter@gmail.com
06-30-520-7156


Fogszabályozás

A fogszabályzás a fogak hosszútávon való megőrzésének egyre elfogadottabb módszere. Napjainkban egyre elterjedtebb nézet, hogy a fogszabályzó viselése nem szégyen, hanem sokkal inkább az igényesség, az önmagunkra való odafigyelés szimbóluma. Egyre több felnőtt visel rögzített fogszabályzót, és sok iskoláskorú is lelkesen jelenik meg a fogszabályzó rendelésen. Mindezek magyarázata a megnyerő mosolyra, fehérebb és egyben szabályosabb fogakra való igény, hiszen ezek nagymértékben hozzájárulnak a munkahelyi és magánéleti sikerekhez egyaránt.

A szabálytalanul álló fogak az esztétikai problémán túl, funkcionális nehézségeket is okoznak. Gondoljunk csak bele, hogy a torlódott és egymást részben fedő fogak megfelelő tisztítása sokkal nehezebb vagy éppenséggel lehetetlen, mindezek pedig szuvasodáshoz és ínygyulladáshoz vezetnek, melyek hosszútávon fogágy betegség kialakulását is elősegítik.

A hangképzésben is fontos szerepe van a fogaknak, hiszen jó néhány hangot úgy ejtünk ki, hogy fogaink érintkeznek egymással, a nyelvünkkel, vagy az ajkunkkal. A fogazat egyes rendellenességeinél így különböző beszédhibák alakulnak ki, amelyek fogszabályzás segítségével orvosolni lehet.

Gyermekkori fogszabályozás

Bár a fogszabályozást szinte kortól függetlenül el lehet kezdeni, mégis a legoptimálisabb időszak erre a gyermekkor, mikor még az állcsontok növekedése még folyamatban van. Ebben az időszakban a lehető legrövidebb idő alatt, a legkevesebb kellemetlenséggel járó módon igyekszünk, a lehető legtökéletesebb eredmény elérni.

A korai fogászati szűrővizsgálat, amelyet már 2-3 éves korban célszerű elvégezni feltárhat olyan fogazati rendellenességet, amely a korai felismerésnek köszönhetően jól kezelhető és megakadályozható ebből kifolyólag későbbi elváltozások kialakulása.

A fogszabályozó készülékek kortól és a kezelés jellegétől függően különbözőek lehetnek:

  • állandó( fix) fogszabályozó készülék
  • kivehető fogszabályozó készülék

Felnőttkori fogszabályozás

Manapság a korszerű fogszabályzó lehetőségeknek köszönhetően a fogazati rendellenességek felnőttkorban is jól kezelhetőek, így a gyermekkorban elmulasztott kezelések pótolhatóak.

A felnőttkori fogszabályozást a csont átépülő képessége teszi lehetővé, mely egész életen át megmarad, azonban csak igen finom erőket lehet alkalmazni, ezért a kezelés időtartama hosszabb, mint gyermekkorban. A finom erők miatt, a már fogágy-betegséggel kezelt páciensek fogszabályozása is lehetséges, természetesen ilyen esetben a fogágy kezelésnek a fogszabályozás előtt meg kell történnie, valamint a fogszabályozás során folyamatos kontrollra és tökéletes szájhigiéniára van szükség.

Bizonyos esetekben fogszabályozni meglévő pótlások esetén is lehetséges, de a kezelés megkezdése előtt mindenképpen ellenőrizni kell a szóban forgó fogpótlások stabilitását illetve az alatta lévő fogcsonkok egészségét.

A szabályos fogazatnak tehát nem kizárólag esztétikai előnye van, az egész fogazat "élettartama" is meghosszabbodik ennek köszönhetően.