9012 Győr-Ménfőcsanak, Hármashatár u. 15.
www.dreamdent.hu
machoeszter@gmail.com
06-30-520-7156


Bölcsességfog eltávolításaA lakosság 90% -ánál bölcsességfogak nem, vagy csak részben törnek át az ínyen és nem vesznek részt a rágófunkcióban. Ennek oka az, hogy az állcsontok nagysága és a fogak mérete nincs arányban. Más szóval, több fogunk van, mint amennyi az állcsontokban elfér.

Mivel a fogak számára nincs elég hely, így a következő problémák léphetnek fel:

  • a bölcsességfog csak részben jelenik meg a szájban, nagy részük az íny alatt marad. A szájban természetesen előforduló baktériumok így bejutnak az íny alá és súlyos, gyulladást okozhatnak.
  • a fog az íny alatt marad, de a lágyrész köpeny (cysta follicularis) elpusztítja nemcsak a környező csontot, de az előtte lévő fog gyökereit is, ami a második őrlő fog elvesztését okozhatja.
  • a fog növekedése során nyomást gyakorol a környezetére, előre nyomva a meglévő fogakat. Előbb vagy utóbb ennek eredménye az, hogy az elülső, front fogak torlódni fognak.
  • ritkán, a bölcsességfogak rossz pozíciója következtében az állkapocs felszálló ágában ciszta alakulhat ki, vagy az állkapocs törése jöhet létre a ciszta okozta csontfelszívódás következtében.

A legjobb védekezés a prevenció. A panoráma röntgen felvétel egyértelműen kimutatja, hogy vannak-e és milyen pozícióban találhatók a bölcsesség fogak. Amennyiben vannak és előnytelen a pozíciójuk, legcélszerűbb eltávolítani őket, amíg még tünetmentesek.