9012 Győr-Ménfőcsanak, Hármashatár u. 15.
www.dreamdent.hu
machoeszter@gmail.com
06-30-520-7156


ImplantációA fogászati implantátum olyan művi foggyökér, amelyet a fogorvos azért ültet az állcsontba, hogy arra koronát, hidat, vagy fogsort rögzítsen. Az implantátumot elveszített fog helyére lehet beültetni, és az a gyógyulás és a pótlás elkészülte után annak funkcióját képes átvenni. Az implantációs fogpótlás szinte ugyanúgy működik, mint annak előtte a saját fogak. Az implantátumokra készült pótlások nagyon hasonlítanak a természetes fogakhoz, hozzá nem értők észre sem veszik a különbséget. A hiányos fogazatot helyreállító implantációs fogpótlás javítja a rágást és a beszédet, komfortérzést biztosít és előnyösen változtatja meg az arc esztétikáját.

Milyen előnyei vannak az implantációs fogpótlásnak?

  • Olyan esetben, amikor csak egy vagy két fog hiányzik, nem szükséges ép fogak lecsiszolásával hidat készíteni.
  • Rágófog hiány esetén kivehető részleges műfogsor helyett rögzített pótlás, vagyis híd készíthető, ami kényelmesebb és könnyebben kezelhető, mint a kivehető pótlás.
  • Fogatlanság esetében már kisszámú implantátummal olyan műfogsor készíthető, amely nem mozdul el rágás vagy beszéd alatt. A foghiányos állcsontgerinc állapotától függően, adott esetben több implantátum behelyezésével akár híddal is pótolhatók a hiányzó fogak.
  • Megelőzi a fogelvesztés után elkerülhetetlen csontlebontódást.
  • Azáltal, hogy komfort- és biztonságérzetet nyújt beszéd és rágás közben, megkönnyíti a társas kapcsolatok fenntartását.

Milyen anyagból készülnek az implantátumok?

A szervezetbe csak olyan anyag helyezhető, amely nem okoz semmilyen károsodást, a szövetek jól viselik, nem lökődik ki. Az ilyen anyagokat „bio-anyagoknak” nevezzük, ilyen anyag a titán, amiből az implantátumok készülnek. Titánból készülnek a csípőprotézisek is. A fogászati implantátumok általában henger vagy csavar alakúak. Egyes gyártmányok felszínét olyan, szintén szövetbarát anyaggal vonják be, amely elősegíti a gyors beépülést a csontba.

Ki kaphat implantátumot?

Az implantológia fejlődésével kijelenthetjük, hogy gyakorlatilag bárki, mégis az ideális „jelölt” implantációra, aki jó egészségnek örvend, jó a szájhigiéniája és megfelelő formájú az állcsontjának az a része, ahova az implantátumot el kell helyezni. Ennek a területnek teljesen egészségesnek és gyulladás mentesnek kell lenni. Modern eljárásokkal a csontmennyiséget növelni is lehet, amennyiben ez szükséges. Vannak olyan betegségek, amelyek kizárják, vagy megfontolás tárgyává teszik az implantációt, ilyen pl.: a cukorbetegség, vérzékenységi zavarok, bizonyos gyógyszerek szedése, vagy dohányzás. A beteg alapos vizsgálata után dönthető csak el, hogy az implantációs műtét kivitelezhető-e nagyobb kockázat vállalása nélkül.

Milyen kockázata lehet az implantációs műtéteknek?

Az implantációs műtét helyi érzéstelenítésben történik, ennek szövődményei olyanok lehetnek, mint bármelyik érzéstelenítésnek. Természetesen megfelelő körültekintéssel ezek kivédhetők. A műtét során előfordulhat a környező képletek sérülése (arcüreg megnyílás, idegsérülés), de gondos tervezés és jó műtéti technika esetében ez biztonsággal elkerülhető. Az implantátum kilökődése extrém ritkán fordul csak elő. Jó szájhigiénia és rendszeres ellenőrzés esetében ennek nagyon kicsi az esélye.

Hogyan ültetik be az implantátumot?

Az implantációs fogpótlás különösen körültekintő tervezést és kivitelezést igényel a fogorvostól és a fogtechnikustól. Az orvos először tájékozódik a beteg általános állapotáról, betegségeiről, gyógyszereiről. Ezután következik az alapos fogászati vizsgálat. Minden esetben készül röntgenfelvétel, szükség esetén 3 dimenziós CT felvétel is. Maga a műtét helyi érzéstelenítésben történik. Nyálkahártya metszés után szabaddá válik az állcsont, amiben az implantátum számára megfelelő helyet alakítanak ki, behelyezik a műgyökeret és a sebet összevarrják. Az implantáció így befedve gyógyul 3-6 hónapig, ez alatt az implantátum „becsontosodik” (implantátumra ránő a csont és ezáltal rögzül). A gyógyulás ideje alatt adott esetben ideiglenes pótlás is viselhető. A műtét után kisebb arcduzzanat előfordulhat, de nagyobb fájdalomtól nem kell tartani. A gyógyulás után a nyálkahártyán kis metszést ejtve felszabadítják az implantátumot, ún. ínyformázó csavart tesznek be. Rövid idő múlva következik a lenyomatvétel, ami alapján a fogtechnikus mintát készít és elkészíti a fogpótlást. A fogmű szájba helyezése ismét a fogorvos feladata.